3d skrivareAtt skapa en prototyp av sin produkt har aldrig varit lättare. 3D skrivare gör det möjligt att skapa prototyper i sitt hem. 3d skrivare har på senare år blivit relativt billiga. Det är möjligt att köpa en ny skrivare från mellan 3 000 och 4 000 kr.

Dessa skrivare är dock mycket enkla och om du vill använda din skrivare för att tillverka en prototyp så är det bättre att köpa en lite dyrare 3D skrivare. En bra 3D skrivare som är lämplig för att göra prototyper i plast kostar från 15 000 kr och upp. Du behöver en skrivare med bra precision, bra utskriftsresultat och en bra lättanvänd mjukvara.

Om du tycker att en 3D skrivare är för dyr för att du skall ha råd med en så finns det företag som har specialiserat sig på att skriva ut dina designer. Du skickar in dina specifikationer. De skriver ut och skickar objektet till dig. Denna lösning fungerar bra men vi rekommenderar ändå att du köper en egen skrivare om det är möjligt. Det finns flera skäl till detta.

  • Att skicka ritningarna till ett företag som skriver ut dem blir snabbt dyrt. Även om varje utskrift är relativt billig så blir totalkostnaden lätt hög allteftersom du förfinar din prototyp.
  • Du förlorar mycket tid på att använda dig av en tredje part. Om du har din egna skrivare kan du pröva många konfiguration samma kväll. Detta gör det mycket lättare att snabbt nå ett bra resultat. Man kan få mycket gjort under en kort tid när man känner sig motiverad.
  • Du behöver inte lämna ut några specifikationer till tredje part.
  • Du kan jobba och göra framsteg när helst du har tid över.
  • Du kan hjälpa andra uppfinnare skapa deras prototyper . (Och tjäna pengar till din egen prototyp)

Ett alternativ till att köpa en egen 3D printer är att gå samman med några vänner och köpa en 3D printer som ni kan använda tillsammans.

De flesta billiga 3D skrivare kan bara skriva ut i plast. Du kan därför behöva anlita en tredje part för att skapa den slutgiltiga prototypen. En 3D skrivare i hemmet låter dig pröva din design och göra förbättringar så att du vet att produkten är i slutskedet när du beställer din prototyp i metall eller annat material.

spara pengarDet kan vara en bra ide att försöka hålla utgifterna nere när du utvecklar din prototyp. Detta innebär dock inte att du skall undvika alla kostnader. Ibland kan några få större inköp spara pengar genom att eliminera en stor mängd små utgifter.

En 3D printern kan vara mycket hjälpsam när det kommer till att bygga prototyper men kommer aldrig kunna framställa alla komponenter du behöver om du tar fram en produkt som behöver tekniska komponenter. I detta fall kommer du fortfarande behöva köpa dessa för att kunna bygga din prototyp. Det är också möjligt att du kommer behöva hjälp av andra experter såsom programmerare. Hur mycket du själv kan göra och hur mycket som kräver experthjälp beror helt på hur avancerad din produkt är. Råden på denna sida är primärt riktade mot de som vill utveckla en enkel produkt.

Kraven för att utveckla en mer avancerad prototyp kan skilja sig åt alltför mycket beroende på vilken typ av produkt du vill utveckla. Vi antar därför att du vet mer än vi gör om den nisch som produkten ligger i och antar därför även  att du själv kommer kunna avgöra vilka experter du behöver.

Många svenska universitet erbjuder bra produktutvecklingskurser. Flera universitet inklusive Halmstad universitet erbjuder kurser som finns tillgängliga att gå online. Dessa kurser kan ge dig fördjupade kunskaper om hur man utvecklar en produkt och rekommenderas varmt till alla som känner att de vill utveckla en egen produkt. Kurserna kan läsas i egen takt och kräver inte att man har akademiska anlag. Kurserna är gratis att delta i och om man vill kan man få studiemedel medan man läser dem. Att studera produktutveckling på universitetsnivå och ansöka om studiemedel kan vara ett bra sätt att finansiera sitt projekt eftersom man då får mycket tid som man kan lägga på projektet. Man för även tillgång till och stödet från professorer och doktorer inom området. Professorer och doktorer som normalt är mycket villiga att svara på alla dina frågor och som kan bidra mycket till ditt projekt.