ideDet kan vara svårt att förverkliga sin ide. Modern teknik har gjort det billigare än någonsin att förverkliga sina idéer men det kan fortfarande kosta mycket att göra det. Du bör beräkna att det kostar minst 100 -150 000 att skapa en prototyp och patentera sin produkt. Om du inte vill patentera din produkt så sjunker kostnaden dramatiskt. Att producera en prototyp kostar från några få tusen och upp beroende på hur komplex din produkt är.

När du väl har en prototyp och ett patent placerade i ett företag så kan du få tillgång till företagslån. Företagslån kan vara svåra att få men det är mycket lättare att erhålla lån och annan finansiering när man har skapat en prototyp och registrerat ett patent. Vi kommer i denna artikel därför att fokusera på hur man kan finansiera de första stegen från ide till produkt.

Gör så mycket du kan själv

Det första du bör göra är att undvika alla kostnader du kan undvika. Du gör detta genom att undvika onödigt dyra alternativ och genom att göra så mycket du kan själv. Konsultarvoden kan snabbt bli mycket höga och det är därför alltid värt att göra så mycket som möjligt själv.

Mycket av det som man ofta använder konsulter för kan relativt enkelt göras själv. Detta är speciellt sant när det kommer till att starta sitt företag och annat pappersarbete. Ta dig tid att lära dig så mycket som möjligt så att du kan göra så mycket som möjligt själv.

Svenska universitetet erbjuder ett mycket stort utbud distanskurser som man kan gå helt gratis och som kan lära dig mycket av det du behöver veta för att inte behöva använda dig av konsulter. De erbjuder bland annat kurser i företagsekonomi, marknadsföring och produktutveckling.

Spara pengar

Ett av de bästa alternativen är  att använda egna sparade pengar. Om man inte har pengar sparade kan det vara mycket motiverande att ha ett mål (förverkliga sin ide) när man försöker spara pengar. Det är motiverande att komma närmare sina mål och man känner en stor glädje när man slutligen når sina mål och kan utveckla sin produkt.

Att spara pengar för att förverkliga sina idéer utan utomstående finansiering är inte en bra ide om din produkt är tidskänslig. Om den kan bli omodern bör man istället agera så fort man kan. Läs mer på Sparapengar.com.

3d skrivareKonsumentkrediter

Många av de saker som du behöver för att förverkliga din ide kan köpas på avbetalning med konsumentkredit. Ett exempel på detta är att de flesta företag som säljer 3D printers låter dig köpa dem på avbetalning. Att utnyttja konsumentkredit kan täcka en stor del av de kostnader som man har under tidiga utvecklingsstadier. Ett annat alternativ för snabb finansiering med mindre krediter är med s.k sms lån som du hittar på Smslån.nu.

Personliga lån

Om du tror på din ide kan det ofta vara en bra ide att ta ett banklån för att kunna förverkliga iden. Om du har utrymme att höja ditt bolån så är det ofta det bästa alternativet. Detta beror på att dessa lån är mycket säkra för banken och erbjuder därför en mycket låg ränta. En höjning av bolånet har också bara en liten påverkan på dina månatliga utgifter eftersom en ökning av ditt bolån ofta inte påverkar den månatliga amortering särskilt mycket.

Om du inte kan erbjuda banken någon säkerhet så är alternativet ett personligt lån, också kallat ett blancolån. Dessa lån låter dig ofta låna upp till 300 000 utan säkerhet förutsatt att du har en fast anställning och saknar betalningsanmärkningar. Visa företag låter dig låna 400 000. Hur mycket du får låna beror dock på hur mycket du tjänar.

Det finns ett flertal olika webbsidor som kan hjälpa dig att hitta det bästa personliga lånet.

Lån från vänner

Vi rekommenderar normalt att man undviker att låna pengar från vänner och bekanta. Det är sällan en bra ide att kombinera vänskap och lån. Om det är enda sättet som man kan finansiera sitt projekt kan det dock vara värt att överväga. Ett alternativ till ett lån kan vara att låta vännen investera i produkten. Vad som är bäst varierar från situation till situation.

Utvecklings & Patentlån

Svenska staten vill främja Svenskt företagande och de erbjuder därför utvecklingslån som man kan få för att utveckla produkter. Ett av de uttalade syftena med dessa lån är att göra det möjligt att söka patent. Det finns även lån som man kan ta för att utveckla sin produkt från ett tidigare stadium. Det kan  ibland vara svårt att få dessa lån innan man har en prototyp eller annat sätt att påvisa produktens nytta. Detta är speciellt sant om man vill utveckla en produkt som inte har ett stort uppenbart användningsområde. Kontakta alltid organisationer såsom ALMI för att se om det finns några lån tillgängliga för dig.

Dessa lån kräver att du inte har några betalningsanmärkningar.