Trots att Bitcoin numera är en välkänd kryptovaluta så rör det sig fortfarande om en kryptovaluta, och att knalla in hos Swedbank, Handelsbanken eller liknande och försöka ansöka om ett lån i bitcoin istället för i svenska kronor är tämligen meningslöst. Detta innebär dock inte att det är omöjligt att låna pengar i den här valutan – däremot måste man vara redo att vända sig till mer informella och nydanande långivare.

P2P-lån

bitcoinDet finns i dagsläget gott om sajter på internet som möjliggör P2P-lån, det vill säga peer-to-peer lån. Detta innebär att det är vanliga privatpersoner som lånar ut pengarna. P2P-sajten har inte några pengar att låna ut utan fungerar bara som en samlingspunkt som gör de enklare för potentiella långivare och låntagare att hitta varandra. Transaktionerna sker digitalt och långivare och låntagare möter aldrig varandra offline.

På vissa av dessa sajter finns möjlighet att låna ut pengar i en eller flera kryptovalutor, inklusive Bitcoin.

Ett exempel på en sådan sajt är Bitbond, som nischat sig genom att inrikta sig på just P2P-lån i mikrovalutor. Det är huvudsakligen små affärslån som förmedlas hos Bitbond, så om du behöver ett lån för att starta en liten verksamhet eller investera i din befintliga verksamhet för att få den att blomstra så kan Bitbond definitivt vara värt ett besök. I skrivande stund är det inte tillåtet med enskilda lån som överstiger motsvarade 10 000 USD. Bitbond har varit igång sedan år 2013 och har idag användare i över 120 olika länder världen över.

Valutarisk

Att låna i bitcoin innebär att du utsätter dig för valutarisk om du inte har dina intäkter i bitcoins. Om du till exempel har dina intäkter i svenska kronor blir du beroende av växelkursen mellan bitcoin och svenska kronor. I många fall kan även växelkursen mellan svenska kronor och USD påverka vad det kostar dig att betala tillbaka ditt lån, eftersom det är vanligt att svenska kronor räknas om till USD innan pengarna används för att köpa bitcoins.

Om växelkursen ändrar sig så att värdet på 1 bitcoin i svenska kronor sjunker är detta givetvis bra för dig, eftersom det gör det lättare för dig att betala tillbaka ditt lån. Om värdet på 1 bitcoin istället ökar i förhållande till den svenska kronan kommer du att behöva mer och mer svenska kronor för att betala tillbaka lånet.

Exempel: Erika lånade i 2 bitcoins i februari 2017 när 1 bitcoin var värd 10 000 svenska kronor. Värdet på hennes lån var alltså 20 000 kronor, vilket hon ska betala tillbaka med ränta. Hon har sedan dess gjort regelbundna inbetalningar, men nu är det slutet av oktober 2017 och värdet på bitcoin har skjutit i höjden i förhållande till den svenska kronan. Erika har fortfarande 1.5 bitcoin att betala tillbaka och nu är växelkursen 1 bitcoin = 50 000 SEK. En och en halv bitcoin är alltså värd 75 000 SEK. För Erika, som har sina inkomster i svenska kronor och måste växla till sig bitcoins för att kunna göra sin återbetalningar, blir detta förstås ett stort problem.